2017. ápr 18.

A legyek és az F-dúr

írta: bende
A legyek és az F-dúr

 

2017.03.31-én a Ma is tanultam valamit! blogon megtanulhattuk, hogy a legyek, a dongók és a méhek is F-dúr hangskálán repülnek! Az állat mérete és a szárnycsapások intenzitása függvényében a szárnyak által kiadott hang változik, de mivel a változatok mindig arányosak, így minden hang F-dúrban van. 

Egészen lenyűgöző ez a tény! Minden zenei hanghoz egy maghatározott hangfrekvencia tartozik. Az F(4) hanghoz például a 349.23 Hz. A G(4) hanghoz a 392 Hz. Önmagában figyelemre méltó, hogy a legyek által kiadott hang nem csak egy véletlenszerű hang, hanem zenei hangoknak felel meg! Miért lenne ez így, ha egy igazi zeneműértő nem így tervezte volna meg? Rovarok szárnycsapásának hangja bármilyen frekvencián lehetne, de nem így van, a fülünk és agyunk számára művészien értelmezhető frekvencián zümmög!

A másik igen figyelemre méltó tulajdonság, hogy bár többféle hangon zümmögnek ezen rovarok, ugyanazon hangskálán van az összes hang, az F-dúr skálán. Ezek a hangok a következők: F, G, A, Bb, C, D, E. Nem csak nem akármilyen frekvencián zenélnek, hanem a különféle eltérő hangok is mind egy skálának megfelelőek. Tehát az egész hangok mellett nem B, hanem Bb hangot használnak!

Továbbá ez nem csak egy fajra jellemző, hanem a legyek mellett több dongó és méhfajra is! Mindannyian F-ben zümmögnek! Lenyűgöző, nekem nehéz lenne nem egy értelmes Tervezőt látni ezen teremtések mögött, aki nem csak műszaki-biológiai-fizikai zsenialitását mutatta meg, hanem a művészet iránti szeretetét is! 

 

Ma is tanultam valamit!

Zenei hangok frekvenciái

Egy angol nyelvű forrás

Még több rovarzene

Szólj hozzá