2015. jan 26.

Márk evangéliumának töredékére leltek az első századból

írta: bende
Márk evangéliumának töredékére leltek az első századból

Több magyar hírforrás is közzétette, hogy a legkorábbi evangéliumi részletet egy papiruszból készített múmia maszk egyik rétegében találták meg [1]. A töredék az I. századból származik, feltételezhetően Kr. u. 80-90 között készülhetett. Az értesülések eredetileg a Live Science hírportáltól származnak [2]. A híradásban egy kép is megjelenik (itt is), amelyet több helyen tévesen a vizsgált tárgynak állítanak be.

mumjamaszk.jpg
A hír egyrészt nagyszerű és várjuk a részleteket, hiszen ezzel az evangéliumi töredékkel végleg száműzhető azon szkeptikusok vélekedése, hogy az evangéliumokat jóval a történések után írták meg. Vegyük figyelembe, hogy a töredék Egyiptomba is eljutott és felhasználásra került ebben az időben vagyis már valószínűleg széles körben terjeszthették.
Másrészről a hírportálok bátor hangvételével szemben ez a hír jelenleg még csak kiszivárogtatott információ, ráadásul a megszólaltatott Craig Evans nem is tartozik a maszkokat és papiruszokat vizsgáló csapathoz, mindössze egy ismertté vált előadást tartott ebben a témakörben, amely forrása még 2012-ből származott [3].
Az eredmények várhatóan idén, 2015-ben jelennek meg egy külön kiadványban. Nagyon várjuk, a már végleges közzétételről a Biblia, történelem, tudomány füzetsorozatban is beszámolunk [4].

Szólj hozzá

Bibliai töredékek