2008. júl 10.

Dőlt a madarak fája is

írta: bende
Dőlt a madarak fája is

Számos médium hírül adta, hogy egy nagy lélegzetvételű genetikai tanulmányt készítettek a madarakról. (pl: http://www.newscientist.com/article/dn14212-bird-evolutionary-tree-given-a-shake-by-dna-study.html? http://www.sciencedaily.com/releases/2008/06/080626141117.htm ) Egy 5 évig tartó projektben 169 faj genetikai kódját vizsgálták meg, majd az eredményekből újraépítették az evolúciós fejlődés fáját. A meglepetés: egyáltalán nem számít, hogy melyik faj melyikre hasonlít. A külsőségek alapján felvázolt eddigi rokoni családfa, gyökeresen borult. Gyakorlatilag minden madártani könyvet teljességgel át kell írni. Az összes rend harmadát új helyre kell csoportosítani. Például:

  • a solymok közelebbi rokonok az énekesmadarakkal, mint a héjákkal, vagy a sasokkal,
  • a kolibri pedig nem más, mint specializálódott héja,
  • a tinamuk (vöcsök) rendje a repülni nem képes madarak között van (strucc, emu),
  • a verébszerűek legközelebbi rokonai a papagályok,

Annyira megdöbbentő a hír, hogy nem is hiszi el senki. Vicces, nem? Egy empirikus tudomány megrendíti az eddigi elképzeléseket és nem hisznek neki. Az evolúció számára még borzalmasabb hírek:

  • A partszéli madarak nem a madarak alapcsoportja. Eddig úgy gondolták, hogy ezek jelentek meg legelőbb.
  • A különböző életstílusok több alkalommal fejlődtek ki.
  • Magyarázó próbálkozás az egyik honlapon: a madarak minden csoportja hírtelen jött létre, valamikor 65-100 millió évvel ezelőtt. A valódi kapcsolatok nem voltak ismertek, mert szinte nem léteznek kövületek, láncszemek, amelyek mutatnák az összeköttetést.

Magyarázok én is egyet, amely megoldja a problémát. A madarak családjai önálló fajként lettek megteremtve. Valamelyik kivülről hasonlít egy másikra, de genetikailag másra hasonlít. Ez nem probléma, mert önállóan lettek tervezve egy Tervező Isten elképzelése szerint.

Szólj hozzá