2008. már 29.

Miért szép a páva?

írta: bende
Miért szép a páva?

Bizonyára sokan hallották már azt a régi evolúcionista példát, miszerint a hím páváknak azért alakult ki ez a hihetetlen, pávaszemes farktollazata, mivel a nőstény pávák a szebb, nagyobb, több pávaszemből álló tollazatot részesítik előnyben párválasztáskor, így a természetes szelekció az egyre látványosabb tollazatot hozta előtérbe.

http://dsc.discovery.com/news/2008/03/26/peacock-feathers-females.html

A legújabb kutatások szerint azonban a nőstényeket nem érdekli a hímek szépsége, hanem sokkal inkább a hímek hívó hangja. Továbbá úgy találták, hogy a hímek farktollaiban nincs számottevő különbség, amelyet a nőstények megkülönböztethetnének.

A pávák tolláról azonban eszünkbe is jut, hogy a pávák tollának színét nem festékanyagok adják, hanem a fizikából, optikából ismert olyan pontosan méretezett optikai rácsok, amelyek bizonyos frekvenciájú fényeket visszaverve erősítenek, másokat kioltanak. Az ilyen színeket struktúrális szineknek nevezzük. Ráadásul egy-egy szem a páva tollain sokszor nem is egyetlen tollon helyezkedik el, így egy több tollra kiterjedő nanométeres pontosságú optikai rendszerre van szükség az ábrázat kirajzolásához. Nem egyszerű feladat a véletlenszerűséggel magyarázni...

 

Szólj hozzá